Oglas odgovorna raba gozdov

Cepljenje lisic – pomlad 2018

04.05.2018

Vaba za ceplljenje lisic4. maj 2018 – Danes se začenja akcija cepljenja lisic proti steklini, ki jo izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Akcija bo trajala do konca junija. Cepljenje se bo izvajalo v pasu do 50 km zračne linije od meje s Hrvaško. Vabe se bo odmetavalo iz posebej prirejenih letal. V primeru, da najdete vabo, se je ne dotikajte.

Uprava RS za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin je pripravila priporočila, če slučajno naletimo na vabo.

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice. O tem poučite tudi otroke.
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto.
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih.
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab). Vaba ima na zunanji strani opozorilo v slovenskem jeziku.

Cepljenje lisic z vabami je najbolj učinkovit način preprečevanja širjenja stekline. S cepljenjem lisic in obveznim cepljenjem psov nam je uspelo steklino v Sloveniji skoraj iztrebiti. Občasno se pojavljajo stekle živali samo ob meji s Hrvaško.

Poučni video o cepljenu lisic:

Slika: UVHVVR

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem