Oglas odgovorna raba gozdov

Čemaž

22.05.2012

Spomladi v naših gozdovih iz tal požene zelene liste čemaž (Allium ursinum). Gozdovi so marsikje videti, kot da bi imeli zeleno preprogo. Ker ima značilen vonj po česnu, ga zaznamo že na daleč. Liste čemaža lahko nabiramo in uporabimo za prehrano ali kot začimbo namesto česna.

Čemaž zgodaj spomladi iz tal požene dva lista, ki imata dolg trirobi peclju. Lista sta jajčasta ali suličasta, široka 2 do 5 cm. V višino lahko segata do 50 cm. Cveti od aprila do junija. Cvetovi so bele barve in tvorijo navidezne kobule. Semena raznašajo mravlje in veter. Cela rastlina ima močan vonj po česnu.

Čemaž uspeva po vsej Sloveniji. Najpogostejši je v vlažnih bukovih gozdovih. Nekoliko redkejši je v primorju.

Čemaž
Čemaž - Allium ursinum
(slika: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz (1885), Biolib.de)

Čemaž lahko nabiramo za prehrano. Užitna je celotna rastlina, ne smemo pa ga uživati v prevelikih količinah. Eterična olja, ki jih vsebuje, dražijo želodčno sluznico in kožo. Vsebuje C vitamin. Najpogosteje nabiramo mlade liste iz katerih skuhamo čemaževo juho. Nekuhane liste lahko uporabimo v solatah in v namazih. Uporabljamo ga tudi kot začimbo, namesto česna. Čemaž ima številne ugodne učinke na telo. Spodbuja delovanje žlez, čisti prebavne in dihalne poti, čisti kožo, učinkuje proti astmi, znižuje holesterol in znižuje povišano temperaturo.

Cvet čemaža
Cvet čemaža

Pri nabiranju čemaža je treba biti pozoren, da ga ne zamenjamo s šmarnico ali jesenskim podleskom. Obe rastlini sta zelo strupeni in vsako leto se z njima zastrupi nekaj ljudi, ker pri nabiranju niso pozorni. Najbolj značilen znak čemaža je njegov izrazit vonj po česnu. Tega šmarnica in jesenski podlesek nimata.