Oglas odgovorna raba gozdov

Birkawood – inovativen način gradnje lesenih hiš

14.03.2017

Gradnja hiše z lesenimi opekamiLes se uporablja kot gradbeni material na različne načine. Francosko podjetje Catarhome je razvilo nov način gradnje lesenih hiš s pomočjo lesenih »opek.« Gradnja je okolju prijazna, enostavna in ne zahteva posebnega znanja niti orodja. Lesene opeke enostavno zložimo skupaj.

Gradnja hiše z lesenimi opekamiAlain Romero in Patricia Dutrex sta razvila sistem lesenih opek, ki omogoča gradnjo na način, ki ga poznamo pri Lego kockah. Za zlaganje opek ne potrebujemo lepila, vijakov ali žebljev, saj so posamezne opeke med seboj povezane preko utorov in veznih elementov. Opeke so sestavljene iz štirih delov: dveh stranskih plošč, ki skrbita za strukturo, in dveh distančnikov, ki skrbita za medsebojno povezanost in trdnost. Vmesni prostor je namenjen izolaciji, ki je lahko iz naravnih ali umetnih materialov. Na voljo so širše »opeke,« širine 50 cm in opeke širine 25 cm. Za gradnjo potrebujemo le gumijasto kladivo.

Birkawood opeke omogočajo gradnjo hišic in hiš različnih velikosti. Po podatkih proizvajalca naj bi bila cena gradnje med 920 in 1.000 € na kvadratni meter. Vremenski preizkusi, ki so jih opravili, kažejo, da so lastnosti podobne kot pri brunaricah. Hiše prenesejo potres do 8,5 stopnje po Richterjevi lestvici.

Lesena hiša zgrajena iz lesenih opek

Uporaba lesenih opek zagotavlja sonaravno in trajnostno gradnjo, ki je okolju prijazna. Enostavnost gradnje omogoča, da lahko manjše objekte postavimo sami, kar lahko pomeni prihranek pri stroških gradnje. Graditi je lahko mogoče lope, vikend hišice pa tudi stanovanjske hiše.

Fotografije: Birkawood.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem