Oglas odgovorna raba gozdov

SiDG vabi prostovoljce k vseslovenski akciji sadnje dreves

02.04.2024

Sajenje dreves

Družba SiDG, ki upravlja z državnimi gozdovi vabi prostovoljce na akcijo sajenja novih dreves Pomladimo gozdove 2024. V soboto, 6. aprila, je predvideno, da bo na petih lokacijah posajenih okoli 10.000 sadik 14 različnih vrst gozdnega drevja. Gre za peto vseslovensko prostovoljsko akcijo sajenja dreves.

Tradicionalna in tudi največja slovenska prostovoljska akcija sadnje bo potekala v soboto, 6. aprila 2024, med 9.00 in 12.00. Prostovoljci so vabljeni, da se pridružijo pri sadnji mladih dreves na naslednjih lokacijah: na Kočevskem v bližini vasi Onek, v Lovrencu na Pohorju, ob Bohinjskem jezeru, v Velenju in na Predmeji v Trnovskem gozdu.

Za vsako od lokacij je na spletni strani SiDG objavljeno zbirno mesto, informacija o dostopu in geografskih koordinatah. Na spletni strani se zaradi lažje organizacije zbirajo tudi prijave udeležencev, in sicer je prijava možna s klikom na prijavnico. Prijave se zbirajo do četrtka, 4. aprila 2024.

Sadnja sadik gozdnega drevja je nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije. Udeleženci morajo obvezno s seboj prinesti orodje – rovnico, kramp ali motiko. Prostovoljci potrebujejo še zaščitne (vrtnarske) rokavice in primerno terensko obutev. Najlažje je, če sadimo v paru, tako da imata lahko dva prostovoljca skupaj eno orodje. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo izvedli demonstracijo pravilne sadnje in nudili strokovno pomoč.

Akcijo »Pomladimo gozdove 2024« so podprli Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zveza tabornikov Slovenije. Tako kot prejšnja leta se je akciji pridružilo več podjetij, katerih zaposleni se bodo udeležili delovne akcije, nekatera podjetja pa so se odločila tudi za nakup dela sadik. Podjetji Toyota Slovenija in Etrel bosta skupaj z zaposlenimi pri akciji sodelovala že tretjič zapored.

Gozdne površine, na katerih se bo sadilo drevje, je v zadnjih letih prizadel vetrolom. Dodatno so bile površine poškodovane še zaradi napadov podlubnikov. Izjema je lokacija v Lovrencu na Pohorju, kjer gre za sadnjo na študijskem objektu - proučujejo se novi nabori zaščitnih gozdnogojitvenih ukrepov za zaščito mladja pred objedanjem rastlinojede divjadi.