Se bliža doba samodejne strojne sečnje in spravila?

04.06.2024

Stroj za sečnjo in kleščenje

Umetna inteligenca vedno bolj posega v naša življenja in je prisotna v številnih industrijskih procesih. Postavlja se vprašanje, kdaj bo lahko prevzela strojno sečnjo in spravilo lesa. Trenutno intenzivno poteka razvoj avtonomnih strojev za sečnjo in spravilo lesa, ki ne potrebujejo operaterja, piše Forest Machine magazine v zadnji številki.

Strojna sečnja in spravilo sta relativno monotoni opravili, kjer se v nedogled ponavljajo ene in iste operacije. Ravno ponavljajoče se operacije pa so idealne za stroje, ki temeljijo na umetni inteligenci. Največji proizvajalci gozdarske mehanizacije, kot sta John Deere in Ponsse že aktivno razvijata samostojne stroje za delo v kmetijstvu in jih tudi preizkušata. Temu trendu sledijo tudi drugi proizvajalci. Naslednja faza pa je razvoj avtonomnih strojev za sečnjo in spravilo. Na Švedskem že poteka več projektov pod okriljem univerz, v okviru katerih so že ustvarili delujoče prototipe samodejnih strojev za spravilo lesa, za sajenje sadik in za prevoz lesa po cestah.

Avtonomni stroji za sečnjo in spravilo se bodo verjetno najprej uveljavili v državah, ki imajo velike gozdove in kjer je cena delovne sile višja. Med te države sodijo Združene države Amerike, Finska, Brazilija, Kanada, Švedska, Nemčija, Avstrija in Urugvaj. Nato pa se bodo verjetno začeli pojavljati tudi drugje. Eden izmed ključnih pogojev za razvoj je elektrifikacija teh strojev. Pri Forest Machine magazine napovedujejo, da bodo ti stroji dovolj razviti za praktično uporabo do konca tega desetletja.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem