Husqvarna 560XP Mark II

Še zadnja delavnica projekta Previdno v gozdu

30.05.2022

Drvar pred podiranjem dreves

Delo v gozdu je nevarno in redno se dogajajo nesreče, nekatere tudi s tragičnim koncem. Da bi vse, ki delajo v gozdu o tem ozavestili in jih tudi naučili varnega dela, izvajata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) projekt »Previdno v gozdu!«.

Projekt poteka po vsej Sloveniji. Njegov namen je ozaveščati o pomembnosti varnega dela v gozdu in usposabljanja za delo z motorno žago. Z vsebinami, ki pod sloganom »Previdno v gozdu!« promovirajo varno in učinkovito delo v gozdu in širijo razumevanje duševnega zdravja v povezavi z varnim in učinkovitim delom v gozdu in delovno sposobnostjo ljudi, želita organizatorja skozi 10 izvedenih delavnic po vsej Sloveniji udeležencem približati cilje projekta:

  • povečati varnost uporabe motorne žage in podaljšati njeno življenjsko dobo (s pravilno vzdrževano motorno žago se zmanjša možnost poškodb in urezov pri delu z motorno žago);
  • poudariti pomen osebne varovalne opreme in predstaviti zakonske predpise,
  • prikazati varno delo pri podiranju dreves in tehnike dela pri rezanju grmišč in napetih vej ter praktično delo udeležencev,
  • ozavestiti o pomenu duševnega zdravja za varno delo v gozdu ter pri ohranjanju delovne sposobnosti in storilnosti.

Pri delu v gozdu ni potrebna samo popolna tehnična in zaščitna gozdarska oprema, enaka pozornost mora veljati tudi preudarnosti, veščinam in znanju ter psihofizični kondiciji. Delavnice zajemajo strokovno predavanje in praktično usposabljanje v gozdu, ki ga izvajajo inštruktorji iz Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna.

Veščine in novo znanje so že pridobili tudi udeleženci na delavnicah, ki so jih začeli izvajati sredi marca letos in so bile izvedene v Poljanah nad Škofjo Loko, Ravnah na Koroškem, Dolah pri Litiji, Beli Krajini, Podljubelju, Savinjski dolini, na Primorskem, v Pomurju in v Podravju.

MKGP in ZSPM vabita vse zainteresirane mlade kmetice in kmete, da izkoristijo priložnost in se udeležijo zadnje, 10. delavnice na temo varnega dela v gozdu in usposabljanja za delo z motorno žago, ki bo 9. in 10. junija na Pohorju. Za vse dodatne informacije in prijave pišite na: info@zspm.si.