Husqvarna 560XP Mark II

»Uporabimo les, izberimo slovenski les« - nova kampanja za promocijo lesa

28.02.2022

Oglas za les

V sredo, 23. februarja, sta SPIRIT Slovenija in Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo začela z novo oglaševalsko kampanjo za promocijo uporabe lesa in ozaveščanje o njegovih prednostih z nazivom »Uporabimo les, izberimo slovenski les. S kampanjo želijo spodbuditi k večji uporabi lesa.

Ključno komunikacijsko sporočilo kampanje je predstavitev prednosti lesa za človeka in okolje s pozivoma: »les je čudež narave, ohranimo z njim naš planet« in »les je čudež narave, delimo z njim svoj dom.« Oglaševalska kampanja bo potekala v slovenskih medijih (splet, televizija, radio, tisk in zunanje oglasne površine do konca maja 2022.

Namen kampanje je ozaveščanje splošne in strokovne javnosti o vseh prednostih lesa ter spodbujanje njegove uporabe s ciljem nadomeščanja ostalih materialov s tem darom narave. Slovenija ima lesa v izobilju, zato je namen kampanje spodbuditi čim večjo uporabo slovenskega lesa. Cilj oglaševalske kampanje je krepiti splošno zavedanje o pozitivnih lastnostih lesa, spodbujati uporabo lesa pri gradnji objektov in opremljanju doma, informirati javnost o prednostih lesene gradnje in rabe lesa v bivalnem okolju ter njegovem ekološkem pomenu in družbeni odgovornosti.

Drevesa skladiščijo ogljikov dioksid že v času svoje rasti, v končnih lesenih izdelkih pa se ogljikov dioksid ohranja še stoletja ali celo tisočletja. Les je naravno obnovljiv, trajnosten material, ki v veliki meri prispeva k zmanjševanju toplogrednih plinov in s tem k ohranitvi okolja ter blaženju podnebnih sprememb. Pri nastajanju 1 m3 lesa se vanj veže 0,9 tone CO2 iz ozračja. Masivna lesena hiša povprečne velikosti tako v življenjski dobi skladišči od 25 do 60 ton CO2, če pa je dodana še lesena notranja oprema, pa od 30 do 70 ton CO2. Z vgradnjo lesa v bivalno okolje les ugodno vpliva na počutje in zdravje uporabnikov. Les deluje kot biološki filter, ki zrak očisti in osveži ter hkrati pozitivno vpliva na počutje - niža srčni utrip, izboljša koncentracijo in omogoča boljši spanec.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem