SIDG lani posekal 1,1 milijona m3 lesa in imel dobiček 14 milijonov evrov

31.01.2022

Gozdna cesta

Družba Slovenski državni gozdovi, d.o.o. (SiDG), ki upravlja z gozdovi v lasti Republike Slovenije, je po prvih ocenah poslovno leto 2021 zaključila z rekordnim čistim dobičkom v višini 14 milijonov evrov, kar je 87 % več kot leta 2020 in 83 % nad načrtom, kljub temu, da je bilo posekanih načrtovanih 1,1 milijona m3 gozdnih lesnih sortimentov.

Prihodki so v letu 2021 znašali 71 milijonov evrov, leto pred tem pa so dosegli 57 milijonov evrov. Načrt poslovanja je sicer predvideval prihodke v višini 64 milijonov evrov. Odhodki so znašali 54 milijonov evrov, kar je skladno z načrtom. 

Večina gozdnih lesnih sortimentov je bila tudi lani prodana kupcem po dolgoročnih prodajnih pogodbah, ki izkazujejo lastno predelavo lesa. Od 1,1 milijona m3 je bilo tako lesno-predelovalni industriji po dolgoročnih pogodbah prodanih 0,9 milijona m3, kar predstavlja 85 % celotne prodaje. Leta 2020 je delež prodaje po dolgoročnih pogodbah znašal 57 %, v letu 2019 pa 69 %. Delež prodaje gozdnih lesnih sortimentov slovenskim kupcem ostaja na ravni iz prejšnjih let in znaša  skoraj 97 %. SiDG je konec lanskega leta prvič organiziral lastno dražbo vrednejših sortimentov, ki je glede na dosežene cene hlodovine presegla vsa pričakovanja.

SiDG je tudi v letu 2021 z nabavo nove mehanizacije nadaljeval s krepitvijo zmogljivosti lastne gozdne proizvodnje. Medtem ko je konec leta 2020 delež lastne gozdne proizvodnje v celotni proizvodnji znašal 11 %, se je lani zvišal na 18 %. Z lastnimi zmogljivostmi za sečnjo in spravilo je SiDG posekal 190.000 m3. V letošnjem letu bo delež lastne gozdne proizvodnje presegel 20 %, kolikor je predvideno tudi v strateških načrtih družbe. Z lastnimi transportnimi zmogljivostmi je bilo v 2021 prepeljanih 174.000 m3 gozdnih lesnih sortimentov, v letu pred tem 172.000 m3. Število zaposlenih je predvsem na račun krepitve lastnih gozdarskih zmogljivosti zraslo iz 300 na 342 na zadnji dan leta.

Strošek nadomestila za upravljanje z gozdovi v lasti RS, ki je prihodek proračuna Republike Slovenije, bo za preteklo leto znašal 13,4 milijona evrov (v letu pred tem 10,8 milijona evrov). Nadomestilo se steka v gozdni sklad, s katerimi upravlja in z njimi razpolaga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sredstva se namenjajo za odkup gozdov, financiranje ukrepov na območju Natura 2000 v zasebnih gozdovih, promociji rabe lesa in lesnih proizvodov ter gozdno-lesnih verig, občinam, v katerih je potekala sečnja v državnih gozdovih, za gradnjo in vzdrževanje lokalne infrastrukture…

SiDG je konec novembra 2021 objavil javni poziv za sodelovanje strateških partnerjev pri vzpostavljanju lesno predelovalnih centrov. Rok za oddajo nezavezujočih  ponudb se izteče 31. januarja 2022. SiDG je pripravljen v lesne centre vstopiti s kapitalskim vložkom v znesku do 7,4 milijona evrov, pri čemer bi bil kapitalski delež SiDG manjšinski (do 49 %) in zagotovitvijo delne dobave surovine.  Cilj je vzpostaviti enega ali več lesno predelovalnih centrov, pri izbiri strateških partnerjev bo družba upoštevala predvsem možnost vzpostavitve deficitarne predelovalne panoge na področju gozdno lesne verige (npr. proizvodnja furnirjev), daljše verige predelave lesa, doseganje višje dodane vrednosti predelave lesa in uvajanje novih način predelave in dodelave lesa.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem