Oglas odgovorna raba gozdov

Teden gozdov 2021

23.05.2021

Teden gozdov 2021

Letošnji Teden gozdov bo potekal od 24. do 30 maja. Vsako leto se v tednu gozdov odvijejo različne prireditve povezane z gozdovi. Tako bo tudi letos, saj Zavod za gozdove in drugi organizatorji pripravljajo številne prireditve pod geslom »Načrtno z gozdom!«. Letošnja glavna tema je načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa sta tudi gozdne učne poti in velike zveri. Ne smemo pozabiti, da letos mineva 250 let od izdelave prvega, Flameckovega, gozdnogospodarskega načrta za Trnovski gozd.

Zavod za gozdove je prvi dogodek, otvoritev gozdne učne poti Krokar izvedel že 20. maja, osrednji dogodek letošnjega tedna gozdov pa bo odprtje razstave »Velike zveri in njihovi gozdovi« v prenovljeni Gozdni hiši Mašun na Mašunu v ponedeljek, 24. maja, ob 10. uri. Po odprtju razstave bodo odprli tudi obnovljeno Mašunsko gozdno učno pot.

Postaja na gozdni učni poti Mašun
Informacijska tabla na gozdni učni poti Mašun

Omenjeni gozdni učni poti sta le dve izmed 84 gozdnih učnih poti, ki delujejo v okviru Zavoda za gozdove Slovenije. 31 jih upravlja ZGS neposredno, pri drugih pa je vključen kot partner. Gozdne učne poti so pomemben pripomoček za spoznavanje gozda. Prispevajo k razvoju turizma na podeželju, so učinkovito dopolnilo okoljskih izobraževalnih programov, usmerjajo obisk ter zmanjšujejo škodo, ki jo v gozdu povzročata rekreacija in turizem. So pomemben instrument varstva narave, saj ljudje varujemo tisto, kar poznamo.

ZGS sporoča, da so slovenski gozdovi v dobrem stanju. Zaradi ohranjenih naravnih mehanizmov obnove se slovenski gozd na 95 % gozdnih površin, potrebnih obnove, obnovi po naravni poti. V primerjavi z letom 1947 sta se lesna zaloga in letni prirastek lesa v slovenskih gozdovih skoraj potrojila. Povečala se je tudi njihova površina in sicer iz 36,4 na 58 %.

Načrtno z gozdom - teden gozdov 2021 - grafika