Oglas odgovorna raba gozdov

Ris Tris bo izpuščen v Triglavskem narodnem parku

25.03.2021

Ris Tris - portret

V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki bo izpuščen na Gorenjskem. Gre za prvega risa od vsaj petih, ki jih bodo izpustili na Gorenjskem. Ris je bil pripeljan iz Romunije in bo nekaj tednov v prilagoditveni obori. Gre za uspešno nadaljevanje naseljevanja novih risov, ki bodo izboljšali genetsko sestavo slovenske populacije risov.

V začetku marca je bil v okviru projekta LIFE Lynx na območje Triglavskega narodnega parka pripeljan prvi izmed vsaj petih risov, ki bodo doseljeni na Gorenjsko. Pred izpustom v naravo bo ris v prilagoditveni obori nekaj tednov spoznaval svoje novo okolje. V tem času je pomembno, da risa ne vznemirjamo, saj gre za divjo žival, ki je zelo plašna. Lokacija obore ni javno znana, ljudi pa prosijo, da se ji ne približujejo. Okolico obore nadzorujejo tudi s kamerami in s pomočjo nadzornikov parka ter inšpektorji.

Prevoz Risa Trisa
Trisa so s samotežnimi sanmi pripeljali v prilagoditveno oboro na Pokljuki. Fotografija: Aleš Zdešar, TNP

Ris je v Sloveniji avtohtona živalska vrsta, ki je po naselitvi leta 1973 prišla tudi na območje Triglavskega narodnega parka. Prvič je bil na tem območju zasleden januarja 1986 v Trenti. Opažene so bile predvsem posamezne živali ali posredni znaki njihove prisotnosti (npr. sledi) v različnih predelih parka. Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park je bil ris največkrat opažen zlasti na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju. Zadnji podatek o dejansko opaženi živali v Triglavskem narodnem parku pa je iz februarja 2018 iz doline Radovne.

Transport risa iz transportnega boksa v prilagoditveno oboro na Pokljuki. Avtor: Maja Sever, LIFE Lynx
Transport risa iz transportnega boksa v prilagoditveno oboro na Pokljuki. Fotografija: Maja Sever, LIFE Lynx

LIFE Lynx - Prihod risa na Gorenjsko: Tris - LIFE Lynx na Vimeo.

Vsak od doseljenih risov dobi tudi ime, tokrat so ga izbrali učenci Skupnosti šol, ki povezuje več kot 7.000 učencev iz 39 osnovnih šol iz Gorenjske in severne Primorske. Predlaganih je bilo več kot 120 imen, izmed katerih je nato strokovna komisija, ki so jo sestavljali hokejist in ambasador projekta LIFE Lynx Anže Kopitar, igralec Nik Škrlec, koordinatorka projekta LIFE Naturaviva Maja Opalički Slabe, Miha Marolt iz Javnega zavoda Triglavski narodni park in ambasadorka Biosfernega območja Julijske Alpe Polona Kenda, izbrala 10 imen, povezanih z gozdom, Alpami oziroma gorami, risi in imena, ki so lokalno specifična. V prvem tednu marca so učenci iz 20 različnih šol ponovno glasovali in med imeni Trin, Julijan, Tris, Julij, Kugy, Alpi, Brin, Blisk, Anže, Rožle izbrali zmagovalca - Tris.

Tris v prilagoditveni obori. Avtor: Miha Krofel, LIFE Lynx
Tris v prilagoditveni obori. Fotografija: Miha Krofel, LIFE Lynx

Medtem ko se ris prilagaja na svoje novo okolje, si lahko obiskovalci Triglavskega narodnega parka, v Infocentru Triglavska roža Bled do 11. aprila ogledajo umetniško razstavo o risu, ki je nastala v okviru likovne kolonije z naslovom Ohranimo risa, ki z močnimi in barvitimi podobami prinaša svojevrsten uvid v skrivni svet naše največje divje mačke. Bolj kot besede nam namreč lahko približa risa njegova slikana ali risana podoba.

Kolaž umetniških del Ohranimo risa. Avtor: TNP
Kolaž umetniških del Ohranimo risa. Fotografija: TNP