Smrekovi štori, lubje, veje in korenine imajo vrednost

02.11.2017

Propadajoči štorPri sečnji smreke v gozdu običajno pustimo veje, lubje, štor in v primeru lupljenja tudi lubje. Večini predstavlja glavno finančno vrednost les v deblu. Visoko finančno vrednost imajo lahko tudi sečni ostanki, če jih znamo pravilno izkoristiti. Lubje, štori, veje in korenine vsebujejo bioaktivne snovi, ki jih uporabljajo farmacevtska, kozmetična in industrija prehranskih dopolnil.

Lubje, štori in korenine vsebujejo antioksidant stilben, ki preprečuje oksidacijo celic in staranje kože ter deluje protimikrobno. Stilben v smreki je zelo podoben resveratrolu, antioksidantu v redečem vinu. V štoru in koreninah je veliko lignana, ki se uporablja kot prehransko dopolnilo. Tudi v vejah je mogoče najti številne snovi, ki jih lahko pridobimo in uporabimo.

Izkoriščanje lubja, štorov, vej in korenin je na prvi pogled nesmiselno, saj je transport iz gozda precej zahteven (npr. izkopavanje štorov), vendar je industrija za snovi, ki jih vsebujejo, pripravljena plačati od 200 do 2.000 € na kilogram, delež snovi, ki jih je mogoče pridobiti pa znaša 5 do 25 %. Največ je mogoče pridobiti iz lubja, ki ga običajno skupaj s hlodovino odpeljemo iz gozda in ga nato na žagi odstranimo in uporabimo za kurjavo ali zastirko v vrtnarstvu.

Stranski produkti sečnje lesa v gozdu imajo lahko velike donose, če jih prepoznamo in znamo izkoristiti. Pridobivanje antioksidantov iz smrekovega lubja je še ena dodatna priložnost za uporabo sečnih ostankov.

Vir: Metsayhdistys, 14.9.2017

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem