Husqvarna 560XP Mark II

Gozdni vrt je gozd pred domačim pragom

26.11.2013

Gozdni vrtGozd je lepo, prijetno okolje za sproščanje in rekreacijo. Sprehod skozi gozd običajno sprosti in napolni z energijo. Tudi domači vrt ima podoben učinek, saj se v njem lahko sprostimo in rekreiramo skozi delo. Če imamo vrt dovolj velik, lahko pred domačim pragom naredimo posnetek gozda v obliki gozdnega vrta.

Gozdni vrt ni vrt, ki ga prepustimo drevesom in drugim rastlinam, da se same zasadijo in rastejo tako kot jih je volja. Je način oblikovanja vrta, kjer posnemamo gozd. Vsako drevo, vsak grm in vsaka trajnica ima svoje mesto in svojo vlogo, ki jo določimo. Na ta način ustvarimo sliko gozda, ki je prilagojena vrtnim razmeram in potrebam naše družine.

Gozdni vrt lahko oblikujemo, če imamo dovolj veliko zemljišče. Drevesa zrastejo visoko in zahtevajo veliko prostora. Gozdni vrt lahko oblikujemo, če imamo vsaj 1000 m2 veliko zemljišče. Pri manjših vrtovih lahko oblikujemo gozdni kotiček, kjer posadimo dve ali tri drevesa, pod njimi pa različne gozdne rastline.

Rob gozdnega vrta
Rob gozdnega vrta

Za zasaditev izbiramo rastline, ki so doma pri nas in se izogibamo tujih vrst. Pri drevesih moramo biti zelo previdni. Če sadimo bukve, javorje in smreke, moramo računati, da bo vrt zelo temen, saj imajo te vrste zelo goste krošnje in ne prepuščajo dovolj svetlobe, da bi uspevala podrast. Boljša izbira so vrste z redkejšo krošnjo, kot so rdeči bor, divja češnja, breza, jesen in macesen. Z leti se bodo v podrast same zasadile različne rastline. Te spodbujamo, saj bo tako vrt imel naravnejši videz. Nasadimo lahko različne cvetoče rastline, kot so zvončki, teloh, podlesne vetrnice, volčin, kopitnik, jetrnik, smrdljičko in druge. Te rastline kupimo v vrtnariji, ker bo izbire več, saj imajo različne sorte iste vrste, rastline pa so pripravljene na posaditev v vrtu. V vrtnarijah kupljene sorte so običajno bolj prilagojene za vrt, kot pa tiste, ki bi jih morda izkopali v gozdu.

Poti v gozdnem vrtu so mehke za hojo, zavite in ozke - kot poti v gozdu. Sredi vrta lahko uredimo kotiček za posedanje, kjer bo v poletni vročini prijetno hladno. V gozdni vrt se bodo naselile ptice in druge živali, ki jih sicer srečamo v gozdu.

Gozdni vrt ima tudi eno izmed posebnosti, na katero moramo biti zelo pozorni. To je višina. Drevesa zrastejo več deset metrov visoko. S tem mečejo senco precej daleč, kar je lahko moteče za sosede. Problem lahko nastane tudi v močnem vetru, saj veter lahko podere in izruje drevesa. Škoda, ki lahko pri tem nastane, je lahko zelo velika.  

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem