Črmošnjiška jelka

Vrsta: jelka, Abies alba

Črmošnjiška jelka je najdebelejša jelka v Sloveniji, ni pa najvišja jelka. Višja od nje je Rajhenavska jelka. S prsnim premerom, ki presega 192 cm in obsegom več kot 602 cm in višino več kot 45,5 m, je najmogočnejše drevo Kočevskega roga. Podatki so stari nekaj let (2016), vendar se do danes niso bistveno spremenili, saj jelka prirašča zelo počasi. Njen povprečni debelinski prirastek je le 1,5 mm na leto. Vzklila je v prvi polovici 18. stoletja in je s približno 280 leti precej mlajša od Rajhenavske jelke.

Črmošnjiška jelka

Črmošnjiška jelka

Črmošnjiška jelka

Črmošnjiška jelka raste na ravnih plitvih kraških tleh v gozdu. Krošnja se začne na približno 15 metrih in je piramidalne oblike. Drevo je zdravo.

Črmošnjiška jelka

Črmošnjiška jelka

Debela Črmošnjiška jelka je hitro opazna, saj okoli nje rastejo bistveno tanjša drevesa. Tudi bližnja drevesa nekoliko večjih premerov ob njeni veličini delujejo bolj kot ne anoreksična. Obiskovalec takoj opazi, da je jelka nadvladala druga drevesa v okolici.

Črmošnjiška jelka

Dostop

Težavnost: lahka
Lokacija: zemljevid

Črmošnjiška jelka raste globoko v Kočevskem rogu. Ker je zelo blizu ceste, je lahko dostopna. Do nje najlažje pridemo tako, da gremo iz smeri Kočevja do roške žage, kjer v križišču na travniku zavijemo desno proti Mirni gori (smerokaz). Po ozki makadamski cesti se peljemo nekaj kilometrov, dokler ne pridemo do manjše jase z leseno tablo »Črmošnjiška jelka« ob debeli bukvi. Tu parkiramo. Jelka je nekaj deset metrov v gozdu na desni ob trasi nekdanje gozdne železnice. Vidimo jo s ceste.

Dostop do čermošnjiške jelke

Nekaj metrov naprej po cesti sta tik ob cesti še dve debeli jelki, ki sta prav tako zanimivi, čeprav ne tako markantni. Obisk Črmošnjiške jelke lahko združimo z obiskom Rajhenavske jelke, ki je nekaj kilometrov vožnje stran.