Husqvarna 560XP Mark II

Rajhenavska jelka

Vrsta: jelka, Abies alba

Rajhenavska jelka, kraljica Roga, je najvišja jelka v Sloveniji. Zadnja opravljena meritev (podatek pridobljen leta 2019) je pokazala, da je jelka visoka 55 metrov, ima prsni premer 1,68 cm in obseg več kot 5 m. Od nje je debelejša le Črmošnjiška jelka, ki pa je nižja. Strokovnjaki so ocenili, da je vzklila okoli leta 1500 in je danes stara več kot 500 let.

Rajhenavska jelka

Rajhenavska jelka - krošnja

Rajhenavska jelka raste globoko v gozdovih Kočevskega roga. Dolga leta je bila skrita pred gozdarji in drugimi obiskovalci in odkrili so jo verjetno šele okoli preloma 19. v 20. stoletje. Ker je bila že takrat veličastna, so jo pustili.

Rajhenavska jelka

Rajhenavska jelka

Ko se ji danes bliža obiskovalec, morda v prvem hipu ne prepozna njene veličine, saj se ji približa po gozdni poti, ki je kar nekaj metrov višje. Ko pa se spusti do informacijske table, ki je le nekaj metrov stran, pa se zave njene mogočnosti. Pogled navzgor po deblu proti vrhu se izgubi nekje v krošnji. Če želimo videti njen vrh, se moramo sprehoditi nekoliko stran od nje in v vrzelih med krošnjami drugih dreves iskati njen vrh. Njena krošnja presega okoliška drevesa.

Rajhenavska jelka

Rajhenavska jelka

Jelka je zdrava. Ima ravno deblo z nekaj suhimi vejami v srednjem delu. Visoko zgoraj je zdrava krošnja.

Dostop

Težavnost: lahka
Lokacija: zemljevid

Izhodišče je manjša jasa ob cesti med Rajhenavom in Roško Žago. Pot do jelke ni označena, pomaga pa nam modra puščica, ki nas usmeri proti Resi in planinskemu domu na Mirni gori. Z makadamske ceste, ob kateri pustimo avto, gremo peš po gozdni poti, ki je zaprta s skalami. To je tudi del Roške pešpoti, ki gre mimo Rajhenavske jelke. Jelka je slabih 100 metrov od ceste v gozdu pod potjo na levi strani. Orientacijska točka nam je lahko informacijska tabla, ki stoji ob jelki.

Dostop do Rajhenavske jelkeDostop do Rajhenavske jelke

Po ogledu jelke lahko pot nadaljujem v smeri proti roški žagi in po okoli kilometru bomo prišlo do vstopne točke v gozdni rezervat Rajhenavski pragozd, ki jo bomo na desni strani ob cesti prepoznali po dveh lesenih lokih.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem