Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd, april 2013

15.04.2013

Gozd16. apr. 2013 - Zima je letos res dolgo trajala in pomlad se je v dolinah začela šele na začetku aprila. Na višjih legah pa bomo pomlad še nekaj časa čakali. Ker je pomlad zamudila vsaj kak mesec, zdaj lahko uživamo v spomladanskem cvetju. Bo pa pomlad kratka in gozdovi se bodo hitro olistali.

Tokratni sprehod sem opravil po nekoliko drugačnem gozdu. Sprehodil sem se skozi borov gozd na kislih tleh. Takšni gozdovi so bolj svetli, spomladi pa je v njih manj cvetočih rastlin. So pa zato bogati s praprotjo in borovnicami, ki pa ozelenijo nekoliko kasneje. Topli sončni žarki, ki so prihajali skozi redek sklep krošenj, so me prijetno greli, medtem ko sem hodil po suhi praproti.

Borov gozd
Borov gozd je svetel.

Borovnica
Borovnice se že pripravljajo na vzbrstenje.

Drevje še ni olistano in sedaj z rastjo in cvetenjem hitijo tiste rastline v podrasti, ki potrebujejo veliko svetlobe. V hladnejših in vlažnih dolinah bomo še vedno srečali zvončke, sicer pa bomo srečevali zelo pisan izbor cvetja: jetrnik, podlesna vetrnica, navadni pljučnik, navadno kalužnico, navadni volčin, vijolice, navadni zimzelen, spomladanska resa in številne druge. Če bomo z odprtimi očmi hodili po gozdu in gledali tla, jih ne bomo mogli zgrešiti, tako kot ne bomo mogli zgrešiti čemaža, ki ga bomo prepoznali tudi po značilnem vonju.

Preproga iz zvončkov
Preproga iz velikih zvončkov ali kronc.

Hojo po gozdu, predvsem v jutranjem in dopoldanskem času, bo popestrila glasbena spremljava v obliki ptičjega petja. Številne vrste že gnezdijo in so temu primerno dejavne. Kukavice so se že vrnile iz južnih krajev in z malo sreče bomo slišali značilni »ku-ku.« Tudi detle je slišati, kako trkajo po drevesih in iščejo slastne ličinke in hrošče.

Tudi gobe so prišle na plano
Tudi prve gobe je že mogoče najti.

Temperature so že dovolj visoke, da so postali aktivni klopi. Zato se moramo obvezno temeljito pregledati, ko pridemo z gozda in uničiti vse klope, ki so se prijeli oblačil ali pa so že na koži. Smiselno se je tudi med hojo večkrat pogledati po hlačah, ali smo pobrali kakšnega klopa, še posebej, če hodimo po brezpotju.

Štor po poseku.
Gozdna proizvodnja je v polnem razmahu.

Dolga zima s snegom je vplivala na gozdno proizvodnjo. Šele sedaj so postale razmere dovolj ugodne za sečnjo lesa, zato bomo marsikje slišali peti motorno žago in ropot traktorja, ki vlači les. Sečiščem se izognimo v velikem loku, da nas ne bo poškodovalo padajoče drevje ali veje.

Jetrnik.
Jetrnik - Hepatica nobilis

Marsikatera gozdna pot ali vlaka je blatna. Temu primerno se obujmo, preden se odpravimo v gozd. Tudi zaščita pred soncem ni odveč. Dokler ne se drevje ne bo olistalo, nas lahko sonce opeče tudi v gozdu. Ne pozabimo pa tudi na repelent proti klopom.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem