Husqvarna 560XP Mark II

Navadni zimzelen

07.04.2014

Cvet navadni zimzelene - Vinca minorV svetlejših listnatih gozdovih bomo srečali rastlino, ki kot preproga prekriva gozdna tla. To je navadni zimzelen (Vinca minor). Prepoznali ga bomo po suličastih listih in značilnih modro-vijoličnih cvetovih.

Navadni zimzelen je plazeča trajnica, ki delno oleseni pri dnu. Zraste do 40 cm visoko v večini primerov pa je visoka od 15 do 20 cm. Prekrije lahko večje površine gozdnih tal. Vedno zeleni temno zeleni listi so goli, usnjati, suličasti in svetleči. Dolgi so od 2 do 4,5 cm in od 1 do 2,5 cm široki. Cveti od marca do maja, v nekaterih predelih tudi kasneje. Cvetovi so modro-vijolični premera 2 do 3 cm. Cvetove oprašujejo čebele in metulji, semena pa raznašajo mravlje.

Navadni zimzelen - Vinca minor

Uspeva po vsej Sloveniji do gorskega pasu. Ustrezajo mu listnati gozdovi, kjer je močno razvita zeliščna plast.

Navadni zimizelen je trajnica, ki jo uporabljamo v hortikulturi. Sadi se kot pokrovna rastlina. Ker prenaša zasenčenje, je primerna za senčna rastišča. Obstajajo različni kultivarji, ki se med seboj razlikujejo po barvi cvetov in listov.

Preproga iz navadnega zimzelena
Navadni zimzelen lahko povsem preraste gozdna tla

Navadni zimzelen ima velik pomen v farmaciji. Vsebuje preko 50 alkaloidov. Pripravki iz rastline se uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni. Med drugim se uporabljajo tudi za zniževanje krvnega tlaka, pri diabetesu, Alzheimerjevi bolezni, možganskih boleznih, hemeroidih, glavobolu, zobobolu, angini, senilnosti in nespečnosti.