Husqvarna 560XP Mark II

Gibanje po gozdu sprošča

14.07.2015

Gozdna potČlovek je v preteklosti bil del narave, danes pa nas sodoben način življenja v mestih sili, da imamo vedno manj stika z naravo. Velik del meščanov nima volje, da bi si vzel čas za enourni obisk gozda. Takšni ljudje so razdražljivi, se ne počutijo najbolje, so zaskrbljeni in po glavi se jim pogosto podijo negativne ali vsaj neprijetne misli. So bolj pod stresom in imajo več psihično pogojenih bolezni. Znanstveniki so dokazali, da ima sprehod v naravi zelo blagodejen učinek na telo in na psiho.

Ekipa ameriške univerze Stanford je primerjala učinek sprehoda skozi zeleno okolje in sprehoda ob prometni cesti. 90 minutni sprehod med zelenjem hrastovih dreves, kjer so prepevale ptice in se zadrževala veverice, je imel velik vpliv na delovanje možganov poskusnih oseb. Meritve možganskih aktivnosti so pokazale manjšo dejavnost tistega dela možganov, ki je povezan s tveganjem za duševne bolezni. Prav tako so pri testnih osebah zaznali manj dvomov o sebi in obsesivnega premlevanja preteklih dogodkov – ruminacija – kar lahko vodi v depresijo.

Gozdna pot

Raziskava, ki so jo opravili na Japonskem, pa je pokazala, da ima sprehod po gozdu fizičen vpliv na naše telo. Sprehajanje skozi gozd znižuje krvni tlak in srčni utrip. V telesu se zmanjša količina kortizola, hormona, ki se izloča ob stresu.

Ugoden vpliv gozda je zaznati tudi v poletnih mesecih. Takrat je temperatura v gozdu bistveno nižja, kot v njegovi okolici, zrak pa ima višjo vlažnost. Gozdovi, prednjačijo listnati, so poleti kraj, kamor se lahko umaknemo pred vročino in sončno pripeko.

Gozd

Zeleno okolje, predvsem gozd pa tudi travniki, parki in druge zelene površine, imajo zelo ugoden vpliv na ljudi. Sprehod sprošča, zeleno okolje pa pomirja telo in duha ter odganja neprijetne misli in depresijo. Enourni do dveurni sprehod skozi gozd je za vse, ki vsak dan živijo v stresnem okolju mesta, odlična terapija s takojšnim učinkom. Dolgoročno pa ugodno vpliva na kakovost življenja, pojavljanje s stresom povezanih bolezni in na življenjsko dobo.

Slovenija je gozdnata dežela in gozd je na pragu vsakega večjega ali manjšega mesta. Vanj se lahko odpravimo peš ali s kolesom. Če pa izberemo avto, pa smo lahko po nekaj desetminutni vožnji v gozdu, kjer ne bomo slišali, ne zaznali civilizacije. Obdajali nas bodo le naravni zvoki, ptic, vetra, gozdnih živali, šum vode in podobno. V takem gozdu pa je učinek sproščanja še večji, kot v primestnem gozdu.