Kupiti električno ali bencinsko verižno žago?

24.04.2012

Električna verižna žagaZa delo v gozdu je primerna le bencinska motorna žaga, ker v gozd ne moremo s seboj peljati električnega agregata. Za dela na domačem vrtu, v okolici hiše in morebiti za žaganje drv, pa se postavi vprašanje ali je primernejša električna ali motorna verižna žaga. Vsaka ima svoje prednosti in svoje slabosti.

Če kupujemo motorno verižno žago za delo v okolici doma ali v vrtu, se ne odločamo za profesionalne žage, temveč za t.i. hobi žage, ki niso tako zmogljive, so pa lahke za prenašanje in uporabo. V tem segmentu so električne verižne žage dobra alternativa bencinskim žagam.

Pri domači uporabi je glavna prednost bencinske žage v enostavnosti prenašanja. V žago natočimo olje za mazanje verige in bencinsko mešanico in jo enostavno nosimo okoli. Pri električni žagi pa moramo za seboj vedno vleči električni kabel, na katerega moramo biti pri delu še posebej pozorni.

Kljub uporabi električnega kabla, pa ima električna žaga določene pomembne prednosti pred bencinsko:

  • tresenje je veliko manjše, saj se električni motor vrti in ne povzroča tresljajev, ki jih povzroča batni motor;
  • ni strupenih izpušnih plinov, ki so pri bencinski žagi velik problem;
  • zagon je enostaven, s pritiskom na plin; ni treba vleči zaganjača in ni vseh težav, ki se pojavljajo pri zagonu bencinskega motorja;
  • ne povzročajo tako velikega hrupa;
  • vzdrževanje je enostavnejše;
  • nižji stroški delovanja in vzdrževanja,
  • nabavna cena je bistveno nižja.

Glavni slabosti sta omejeno območje uporabe, ki je pogojeno z dolžino električnega kabla in električni kabel, ki ga lahko prerežemo.

Če potrebujemo verižno žago le za občasna dela v okolici hiše ali na vrtu ob hiši, je vsekakor električna verižna žaga boljša izbira kot bencinska. Strošek nakupa je manjši, manjši pa so tudi negativni vplivi na okolje in uporabnika. Je pa treba pri njeni uporabi upoštevati ista varnostna pravila, kot pri uporabi bencinske žage.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem