Uporabni nasveti ob pripravi drv in žaganju

06.10.2020

Sekira

(Oglasni članek) Eurogarden svetuje: je čas za spravilo lesa, pripravo drv ali pa morate samo odstraniti nekaj grmovja ali suhih vej? Potem ne spreglejte naših uporabnih nasvetov za učinkovito in varno delo z motorno žago in orodjem za pripravo drv in spravilo lesa.

Kako izbrati ustrezno motorno žago?

Delavec z mototno žago

Se sprašujete, katera motorna žaga je prava za vas? Za razrez hlodovine svetujemo profesionalno, močnejšo žago z daljšim mečem npr. 18''/45 cm (motor 2,95 kW). Začetna profesionalna žaga se lahko uporablja za obsekovanje, in sicer 15''/38 cm (motor 2,2 kW). Žage za hobi uporabo se začnejo pri 1,45 kW.

Kako skrbeti za žago, da ohranjamo njeno življenjsko dobo?

Maziva za motorne žage in gozdarsko orodje

Zelo pomembno je, da so mazalni kanali za verigo očiščeni. Žago je treba očistiti po vsakem delu, saj s tem ohranjamo življenjsko dobo motorne žage. Mešanico v motorni žagi je treba menjati na približno 3 mesece. Po tem poide kakovost bencina in mazalna sposobnost olja v bencinu.

Kako velik cepin izbrati?

Cepilnik v trgovini

Za dela okrog hiše so dovolj cepini lažji od 0,9 kg. Za večje hlode, ki imajo manjši obseg, se priporoča cepin od 0,9 kg do 1,2 kg. Za večji obseg hlodovine pa naj bo cepin vsaj 2 kg. Pri nas ponujamo tako cepine za hobi kot za bolj profesionalno uporabo. Sicer pa je dobra izbira za pripravo drv tudi cepilnik drv.

Imate ustrezno zaščito?

Pri delu z motorno žago in v gozdu je nujno potrebna tudi ustrezna delovna zaščita. Priskrbeti si je treba protiurezne hlače, čevlje, glušnike, čelado, zaščitna očala in dobre rokavice.

Vsake zaščitne hlače in gozdarske rokavice nudijo zaščito do določene hitrosti žage. Glede na hobi/profesionalno uporabo je treba zaščitno opremo ustrezno prilagoditi.
Zaščitne gozdarske rokavice so oblikovane, da zmanjšajo nevarnost resnih poškodb hrbtnega dela dlani pri delu z verižno žago. V primeru, da je treba zunanjo površino rokavice popraviti, je treba paziti, da šivi ne sežejo v plast z zaščitnim materialom, ker se s tem zmanjšujejo zaščitne lastnosti.

Zaščitne protiurezne hlače morajo biti kljub svoji zaščitni funkciji tudi udobne za nošnjo, tiste najbolj udobne imajo naramnice. Pomembno je, da so hlače prave velikosti, saj oblačila, ki so preohlapna ali preozka, omejujejo premikanje in ne omogočajo optimalne zaščite. Pomembno je vedeti tudi, da je treba oblačila redno čistiti, saj močno umazana oblačila nudijo manj zaščite. Pri shranjevanju se je treba izogibati prevelikemu prepogibanju, priporočeno je, da se oblačilo shrani navpično. Dobra zaščitna oblačila vas bodo ščitila tudi v hladnem vremenu in pred padavinami.

Kljub ustrezni zaščiti si zapomnimo, da nas nobena ne more zaščiti popolnoma in moramo biti pri delu v gozdu in s stroji vedno pazljivi.

Potrebujete nasvet?

Pri nas vam bodo naši usposobljeni prodajalci svetovali tudi pri nakupu klešč in katerega koli orodja ali zaščitne opreme, ki jo potrebujete za vaše delo.

Želite stroj preizkusiti?

Na željo stranke smo v vrtnem centru Eurogarden vedno pripravljeni dobro razkazati stroje in razložiti, kako se uporabljajo. Če je mogoče, stroj tudi zaženemo. Tako lahko denimo tudi preizkusite, kako enostavno je menjati, obračati verigo na motorni žagi ipd.

Sekira in poleno

Potrebujete servis ali rezervne dele?

Ob prihajajočem zimskem obdobju ne pozabite preveriti, ali je tudi vaša sekira še dobro nabrušena in ohranjena. Sekire različnih velikosti boste našli tudi v našem centru in naši spletni strani, kjer nudimo rezervne dele, maziva in olja za motorje ter verige motornih žag.

Nudimo pa tudi servis strojev v sklopu Rotar centra oziroma prek mreže pooblaščenih servisov po celi Sloveniji. Oglasite se v vrtnem centru Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani ali v Krškem.

Varno in plodno delo vam želimo,

Vaš Eurogarden

Eurogarden

 

Intergozd - vaš drzužabnik v gozdu