Oglas odgovorna raba gozdov

Sprehod skozi gozd – april 2014

03.04.2014

Ravninski gozdGozdovi so med seboj različni. Vsak gozd, ki ga obiščemo, je po svoje zanimiv. V Sloveniji prevladujejo gozdovi na razgibanem terenu. Običajno so na vzpetinah, gričih in na strmejšem ali močno razgibanem terenu. V večjem delu Slovenije smo nevajeni pravih ravninskih gozdov, zato sem se odpravil v Pomurje, kjer sem se v bližini Radencev sprehodil skozi pravi ravninski gozd.

Glavna značilnost ravninskih gozdov je, da so gozdna tla bolj ali manj ravna. Omembe vrednih vzpetin ni, tu in tam pa lahko naletimo na jarek, studenček ali potok. Zaradi tega, so ti gozdovi zelo zahtevni za orientacijo. Krošnje zastirajo sonce, opaznih točk, ki bi nam lahko služile za orientacijo pa ni. Če smo nepazljivi, se lahko izgubimo, zato ne bo odveč s seboj vzeti kompas ali navigacijsko napravo.

Ravninski gozd
Gozdna tla prerašča mali zimzelen (Vinca minor)

ravninski gozd
V gozdu je zgodaj spomladi svetlo, poleti pa bo gozd temačen

Klice bukve
Novo življenje na ostankih starega

Pogled skozi ravninski gozd je nekoliko drugačen, kot v gozdovih na vzpetinah. Kamorkoli pogledamo, nam pogled zastirajo debla dreves, ki se v daljavi zlivajo v sivkasto ali rjavkasto zeleno ozadje. Gozdne ceste in vlake se izgubijo v daljavi in v zgodnjih jutranjih urah, ko gozd napolnijo meglice, lahko doživimo čarobne prizore.

Ravninski gozd
"Ples" debel dreves

Gozd
V takšnem gozdu bodimo pozorni na podrobnosti

Gozdna cesta
Cesta se izgublja v daljavi

Hoja po takšnem gozdu je nenaporna. Čeprav je priporočljivo uporabiti obutev, ki sega preko gležnjev, pa lahko dokaj varno hodimo po vlakah in gozdnih cestah tudi v enostavnejši obutvi. Tu in tam se lahko srečamo s kakšno lužo ali bolj blatnim delom, ki pa se mu lahko ognemo.