Pripravek iz česna zdravi drevesne bolezni

14.10.2014

Česen14. 10. 2014 - Znanstveniki v Veliki Britaniji že štiri leta preučujejo možnost zdravljenja nekaterih drevesnih bolezni z uporabo posebnega pripravka, izdelanega iz česna. Rezultati kažejo, da je učinkovitost pri nekaterih boleznih 95 %.

Česen vsebuje alicin, snov, ki uničuje bakterije in glive. Težava je, da je zelo neobstojen in se razgradi v 5 do 10 minutah. S posebnim postopkom jim je uspelo ustvariti obstojno obliko alicina v pripravku, ki se ne razgradi do enega leta.

Česnov pripravek se vbrizgava pod visokim tlakom v deblo drevesa, kjer ga prevzame transportni sistem drevesa, da se razširi po deblu, vejah in listih. Po enem dnevu vbrizgavanja zaznamo v listih, ki jih zmečkamo, značilen vonj po česnu.

Do sedaj so česnov pripravek preizkusili na 350 drevesih divjega kostanja okuženega z bakterijskim ožigom (Pseudomonas syringae pv. aesculi). Uspešnost zdravljenja je bila 95 %. V prvi fazi so ga preizkusili na 60 testnih drevesih, kjer je bila uspešnost 100 %. Izboljšanje zdravstvenega stanja so ugotovili tudi pri hrastih, ki so bili okuženi z bakterijsko boleznijo, ki povzroči pojav izločanja črne tekočine na deblu in propad dreves v 4 do 5 letih. V laboratoriju so ugotovili, da pripravek učinkuje tudi na bakterijo, ki povzroča jesenov ožig, vendar še niso izvedli poskusa na drevesih.

Česnov pripravek velik obeta, saj je naravnega izvora in po dosedanjih raziskavah zelo učinkovit. Ker je naravnega izvora, je prijazen do okolja. Primeren bo za uporabo v parkih, mestih in pri zdravljenju dreves v vrtovih, za uporabo v gozdu pa je zaradi načina uporabe neprimeren.

Vir: BBC, 7.10.2014

Slika: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

 

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem