Naraščajoče temperature omejujejo rast dreves

20.09.2016

Visoke temperature imajo vpliv na sposobnost dreves za rast, je ugotovila raziskava, ki so jo izvedli v Združenih državah Amerike na duglaziji (Pseudotsuga menziesii). Zmanjšanje rasti dreves ima vpliv na absorpcijo ogljikovega dioksida iz zraka. To vodi v manjši učinek gozdov na zmanjševanje učinka tople grede.

Raziskavo je izvedla skupina raziskovalcev z Univerze v Kaliforniji. Preučili so več kot 2.000 dreves duglazije z različnih lokacij na zahodu ZDA. Ugotovili so, da dvigovanje temperatur zraka zmanjšuje vlažnost zraka in tal, kar povzroči, da duglazije hitreje izgubljajo vodo, kot jo lahko nadomestijo. Posledično drevesa zaprejo piknje na iglicah, skozi katere sprejemajo ogljikov dioksid, potreben za potek fotosinteze in oddajajo kisik, ki pri fotosintezi nastane.

Zmanjšanje sprejemanja ogljikovega dioksida iz zraka in posledično zmanjšana rast ima več posledic. Prirastki lesa se zmanjšajo, manjši pa je tudi ponor ogljikovega dioksida iz zraka, kar posledično vpliva na dvigovanje temperatur. Dejansko prihaja do spirale, ki vodi v povečevanje ogljikovega dioksida v zraku, s tem do večjega učinka tople grede in posledično dviga temperatur, ki vplivajo na sposobnost dreves za vezavo ogljikovega dioksida. 

Vir: Scientific American, 10.8.2016