Oglas odgovorna raba gozdov

Cene drv pred začetkom kurilne sezone 2015/16

07.09.2015

7. september 2015 - JDrvaesen je že skoraj tu in kmalu se bodo temperature ponoči spustile tako nizko, da bo treba zakuriti v peči. Sedaj je skrajni čas za nabavo drv pred novo sezono ogrevanja. Ponudba na trgu je obsežna, cene pa se, glede na lani, niso bistveno spremenile. Kakovostna bukova drva je mogoče dobiti po ceni od 45 do 55 €/prm.

Na trgu je največja ponudba bukovih drv (61 % celotne ponudbe), ki so za ogrevanje tudi najbolj zaželena in primerna. Sledijo mešana drva, ki so mešanica bukovih, hrastovih in gabrovih drv ter drv iz drugih mehkih in trdih listavcev. Ponudba drugih vrst drv je majhna. 

Preglednica 1: Delež oglasov po posameznih vrstah drv, avgust 2015

Vrsta drv Delež
bukova 61 %
mešana 18 %
hrastova 6 %
brezova 6 %
gabrova 2 %
borova 2 %
smrekova 1 %
druga 3 %

Najdražja so brezova drva, ki lepo gorijo in ne povzročajo dima, zaradi tega pa so primerna za uporabo v kaminih in na drugih odprtih kuriščih. Povprečna cena za prostorninski meter znaša 52 €. Gabrova drva, večinoma gre za črni gaber, so v povprečju po 50 €, bukova pa po 49 € za prostorninski meter.

Preglednica 2: Povprečne oglaševane cene drv, avgust 2015

Vrsta drv €/prm
bukova 49,36
mešana 42,16
hrastova 47,53
brezova 52,38
gabrova 49,75
borova 36,25
smrekova 35,00

Cene bukovih in hrastovih drv se večinoma gibljejo od 45 do 55 € za prostorninski meter, mešanih od 36 do 48 €/prm in brezovih od 44 do 60 €/prm.

Glede na avgust lani se cene bistveno niso spremenile. Povprečna cena bukovih drv je nižja za 2 % in mešanih za 4 %. Cena hrastovih drv se je dvignila za 4 %, gabrovih za 5 % in brezovih za 2 %.

Skladovnica drv na travniku

Letos smo pričakovali padec cen drv glede na dejstvo, da je lansko zimo Slovenijo prizadel katastrofalen žledolom. Lani se je močno povečal odkup lesa za kurjavo in padle so odkupne cene. Posledično smo pričakovali padec cen drv, saj se običajno drva sušijo eno do dve leti, preden so primerna za prodajo. Nekoliko so se pocenila bukova in mešana drva. To znižanje je premajhno, da bi lahko govorili o večjem padcu cen. Večina ponudnikov je lastnikov gozdov, ki drva izdelujejo iz lesa iz lastnega gozda, ali pa so kmetje, ki imajo kot dopolnilno dejavnost še proizvodnjo drv. Velikih ponudnikov je malo in nimajo nižjih cen, ki bi lahko vplivale na trg. Povečano količino lesa za kurjavo so odkupila podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom lesa in veliko tega lesa je bilo prodanega v tujino (npr. Italija) in ni na našem trgu. Ne glede na povečano količino lesa za kurjavo pa prodajalci ne želijo znižati cen, saj lahko drva shranijo še eno zimo in jih prodajo prihodnje leto, ko bodo zaradi tega manj sekali v gozdu.

Poglejte še:

Analizo cen drv izvajamo na osnovi podatkov iz malih oglasov za prodajo drv. Upoštevamo samo oglase, kjer se drva prodajajo razcepljena drva v prostorninskih metrih in ne razlikujemo, ali ponudba vsebuje tudi prevoz ali ne in ali so drva metrska ali razžagana na manjše kose. Razlika v ceni med razžaganimi in nerazžaganimi drvmi znaša nekaj evrov. Podatke zberemo in analiziramo vsake dva meseca (6-krat letno).

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem