Oglas odgovorna raba gozdov

19. Evropski forum za urbano gozdarstvo: Mesta za življenje

01.06.2016

Evropski forum za urbano gozdarstvo1. junij 2016 - Več kot 80 znanstvenikov, raziskovalcev in strokovnjakov s področij urbanega gozdarstva in zelene infrastrukture s celega sveta se je danes zbralo na Ljubljanskem gradu na 19. Evropskem forumu za urbano gozdarstvo. Forum soorganizirajo Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Celje. Otvoritev je prek spleta spremljalo prek 2.500 ljudi.

Srečanje je otvoril moderator prof. dr. Janez Pirnat z vprašanjem: »Kako zgraditi mesta, ki podpirajo življenje?«. S pozdravnimi nagovori sta mu sledila prof. dr. Tom Levanič z Gozdarskega inštituta, ki je predstavil teme Foruma in podžupan Ljubljane Dejan Crnek, ki je zatrdil, da bo Ljubljana tudi s pomočjo urbanih gozdov in parkovnih površin postala in ostala najlepše mesto na svetu.

Sledil je prispevek Nataše Jazbinšek Seršen, vodje oddelka za varstvo okolja pri MOL, ki je predstavila dolgo pot do pridobitve naslova Zelena prestolnica Evrope, ki ga Ljubljana nosi v letu 2016. Predstavila je množico ukrepov na področju varstva okolja, obnove degradiranih območij in vzpostavljanja novih parkovnih površin. Ljubljana bo v letu 2016 posadila vsaj 12.000 dreves.

Forum za urbano gozdarstvo

Uvodnim prispevkom so sledili ugledni vabljeni predavatelji.

Prof. dr. Cecil Konijendijk van den Bosch (Švedska), priznan znanstvenik urednik ugledne mednarodne znanstvene revije Urban Forestry & Urban Greening, je govoril o prihodnosti urbanega gozdarstva in upravljanja zelene infrastrukture. Izpostavil je, da urbani gozdovi niso več samo prijeten okras, ampak se hitro krepi njihova zdravstvena vloga.

Prof. Clive Davies (Velika Britanija), mednarodni svetovalec in strokovnjak za urbano gozdarstvo in zeleno infrastrukturo z več kot 25 letnimi praktičnimi izkušnjami, je izpostavil pomen povečevanja prilagodljivosti mest s pomočjo urbanih gozdov pri načrtovanju in upravljanju z njimi.

Tara Zupancic (Kanada), Kanadčanka slovenskega porekla, strokovnjakinja s področja javnega zdravja, je poudarila pomen zdravstvene vloge urbanih gozdov in zelenih površin, še posebej v soseskah z nižjim življenjskim standardom.

Forum za urbano ogozdarstvo

Simone Borelli (Italija) iz organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je izpostavil, da urbano gozdarstvo vse bolj pridobiva na pomenu tudi v državah v razvoju.

Dr. Natalie Gulsrud (Švedska) opozarja, da naziv Zelena prestolnica ne sme biti le naslov s katerim mesto doseže večjo prepoznavnost. Mesto se z nazivom zaveže k nenehnemu izboljševanju zelene infrastrukture in izboljševanju življenjskih razmer.

Pred popoldanskimi terenskimi ogledi se bosta odvili vzporedni predstavitvi v okviru projektov LIFE LIFEGENMON in Green Surge. Evropski forum za urbano gozdarstvo se bo nadaljeval jutri z obiskom Mestne občine Celje in »Mestnega gozda Celje«. V petek pa bodo na Ljubljanskem gradu udeleženci iskali odgovore na strokovne izzive v Ljubljani in širše.

Fotografije: Urban Ušeničnik